piątek, 4 marca 2016

Ciasteczka z bezą

Ciasteczka z bezą choć wyglądają na bardzo pracochłonne, to tak na prawdę ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu, a efekt...sami oceńcie :)

Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag margaryny
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
Beza:
  • 3 białka
  • 20 dag cukru pudru
Dodatkowo:
  • marmolada

Przygotowanie:

Białka oddziel od żółtek. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sól, masło i całość posiekaj. Następnie wlej żółtka i zagnieć gładkie ciasto. Gotowe rozwałkuj na grubość nieco mniejszą niż 0,5 cm, następnie małą szklanką lub kieliszkiem wykrawaj kółeczka. Gotowe przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiecz w nagrzanym do 180 C piekarniku na złoty kolor.

W międzyczasie przygotuj bezę. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier puder, ciągle ubijając. Gotową bezą posmaruj z wierzchu każde zarumienione już delikatnie ciasteczko. Następie piecz jeszcze chwilkę, dopóki beza nie urośnie i zacznie pękać.

Kiedy ciasteczka wystygną, sklejaj po dwa smarując czystą stronę ciastka marmoladą. 


1 komentarz:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów