Tak przygotowane batoniki świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska w ciągu dnia czy dodatek do drugiego śniadania. Należy jednak pamiętać, że suszone owoce i orzechy mimo, że są bardzo zdrowe i zawierają mnóstwo cennych składników, to są również dość kaloryczne, dlatego z ich ilością nie należy przesadzać :)
Składniki:(na ok. 7-8 szt.)
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki różnych bakalii ( ja użyłam rodzynek, żurawiny oraz orzeszków ziemnych firmy Helio)
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 30 g masła
- szczypta soli
Przygotowanie:
Na suchą i mocno rozgrzaną patelnię wrzuć płatki owsiane oraz mieszankę posiekanych bakalii i chwilkę podsmaż aż płatki delikatnie zbrązowieją (mogą się bardzo szybko przypalić!). Następnie przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia. Masło, miód i cukier podgrzewaj na wolnym ogniu przez ok 6-7 min, aż cukier się rozpuści i powstanie jednolita masa, następnie wlej do wcześniej uprażonych składników. Całość dokładnie wymieszaj i od razu przełóż do blachy bądź płaskiego pojemnika. Dokładnie przykryj warstwą folii aluminiowej i za pomocą ściereczki bądź wałeczka mocno ugnieć. Kiedy masa ostygnie, przełóż ją na deskę i ostrym nożem pokrój na mniejsze kawałki.
RADA!: Jeśli okaże się że ciasteczka są zbyt kruche i nie dają się pokroić, wtedy bardzo szybko możemy zmienić je na wspaniałą granolę :)
HELIO to od lat rekomendowana przez Klientów marka bakalii. Ich wyjątkowy smak, niekwestionowana jakość oraz walory odżywcze sprawiają, że są jednymi z najchętniej wybieranych produktów w swojej kategorii. Teraz bakalie HELIO są oferowane w odświeżonych i ulepszonych opakowaniach. Wygląd nowych opakowań podkreśla główne wartości marki: lekkość, naturalność, wysoką jakość oraz prozdrowotność. Minimalistyczny design nowych opakowań podkreśla bliskość naturze, a przezroczyste okienko pozwala ocenić konsumentom wielkość i jakość smakołyków.
źródło: www.helio.pl
Bardzo lubię owsiane ciasteczka i batoniki : )
OdpowiedzUsuń