środa, 20 lipca 2016

Ciasto bananowe z lekkim kremem jogurtowym i czekoladą

Słodycz bananów zrównoważona nutą gorzkiej czekolady i delikatnym kremem jogurtowym. Autorski przepis sprawdził się wyśmienicie jako urodzinowe lekkie ciasto dla miłośnika bananów. Polecamy!  :)



Proporcje na tortownice kwadratową 24x24cm

Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1-2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielić białka od żółtek i ubić je na sztywną piane. Do ubitych białek stopniowo dodać odmierzony cukier, a następnie żółtka  Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i kakao. Po trochę dodawać do ubitych jaj i delikatnie wmieszać drewnianą łyżką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 min. Najlepiej sprawdzić czy biszkopt jest już upieczony za pomocą drewnianego patyczka (np wykałaczki lub patyczka na szaszłyki). Po upieczeniu biszkopt można zostawić w piekarniku do ostygnięcia. Gdy będzie już zimny należy przekroić go na 2 części.



Krem jogurtowy:

  • 2 duże jogurty o smaku bananowym - 2x400g (można użyć również jogurtu naturalnego - wtedy należy go dosłodzić ok. 5-6 łyżkami cukru pudru)
  • 5 -6 łyżeczek żelatyny (czubatych) lub 2 galaretki cytrynowe
  • 1 śnieżka lub 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 6 bananów
  • sok z połowy cytryny
Żelatynę dokładnie rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody (ok 100 ml) lub jeżeli używamy galaretek - w ok. 200 ml wody. Banany obrać, odkroić końcówki i skropić sokiem z cytryny żeby nie zmieniły koloru.
4 banany przekroić wzdłuż na 2 części, a pozostałe 2 w kostkę. 

W jednym naczyniu ubić śmietankę 30% lub "śnieżkę" z 200 ml schłodzonego mleka, a w drugim lekko ubić jogurt z ewentualnym dodatkiem cukru. Ciągle ubijając mikserem, do jogurtu wlać lekko tężejącą żelatynę/ galaretkę i zmniejszając obroty miksera dodać ubitą śmietankę. 

Przełożenie biszkoptów:
biszkopt - 1/3 kremu - połówki pokrojonych wzdłuż banów - 1/3 kremu - biszkopt - 1/3 kremu -  banany (pokrojone w kostkę)

Tak przełożone ciasto wstawić do lodówki. Gdy krem stężeje przygotować polewę.



Polewa:

  • 75ml śmietanki 30%
  • 75g gorzkiej czekolady (polecam gorzką)

Pokruszoną czekoladę i śmietankę umieścić w rondelku i gotować na małym ogniu, do czasu aż czekolada całkowicie się rozpuści. Po ostygnięciu polać wierzch ciasta.

    33 komentarze:

    1. przepiękne ciasto!

      OdpowiedzUsuń
    2. ślinka leci zrobię to cudo na sobote

      OdpowiedzUsuń
    3. zdaje sie pyszne !!! :P

      OdpowiedzUsuń
    4. ciasto jest przepiękne i pyszne ;-) przygotowanie nie jet trudne a efekt końcowy fantastyczny ;-))

      OdpowiedzUsuń
    5. Rewelacja! Robiłam już kilkakrotnie i za każdym razem goście zachwyceni! Polecam serdecznie, bo naprawdę przepyszne! Delikatne i lekkie. Po prostu Pycha!

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. u mnie tak samo ! ;) świetne ciasto, jedno z moich ulubionych :) Pozdrawiam !

        Usuń
    6. Dziękujemy ślicznie za wszystkie pozytywne słowa! :) Cieszymy się, że ciasto smakuje i że się udaje :)

      OdpowiedzUsuń
    7. Jeśli chciałabym zrobic np z 1 litra jogurtu to ile musze użyć wtedy zelatyny? By the way ciasto wyglada przepięknie i napewno tak smakuje niestety mam tylko duża blachę... A w proporcjach jestem kiepska bede wdzięczna za odpowiedz. Pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Myślę, że 7-8 powinno wystarczyć :) Pozdrawiam i życzę radosnych i spokojnych Świąt :)

        Usuń
    8. Ten biszkopt nietypowy 3 szk.mąki?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Wszystko się zgadza, w przepisie podane jest 2/3 szklanki :)

        Usuń
    9. Mi krem nie wyszedł :( mam kilka pytań. Co to dokładnie znaczy: ubić lekko jogurt? Do jakiej konsystencji? Mi się tylko w zasadzie spienił. Poza tym straszny miałam problem z żelatyną. Czy ją trzeba wlać do mas kiedy jest jeszcze ciepła? Przy takiej ilości wody strasznie szybko tężeje, za pierwszym razem ścięła się zaraz po wlaniu do śnieżki :( nie dało się tego zmiksować. Jak wlałam cieplejszą to krem mi się nie ściął, wypływał mi z ciasta :( pyszne, ale chciałabym żeby wyszło jak należy ;) pozdrawiam.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Witam,
        przykro mi, że ciasto nie wyszło jak należy... :(
        1. pisząc "ubić lekko jogurt" miałam na myśli - lekko go rozmieszać mikserem, ujednolicić konsystencję.
        2. Być może problem tkwi tu w wielkości łyżeczki / szklanki... takie określenia są z natury dość mało precyzyjne... Trzeba uwzględniać to czasem "na oko" :) z żelatyną sprawa wygląda następująco: rozpuszczam ją we wrzątku mieszam bardzo dokładnie, następnie wkładam do garnuszka z lodowatą wodą, by szybciej ostygła (oczywiście mieszam co chwilę). Niezwykle istotne jest aby żelatyna była zimna! inaczej rozpuści masę... ;/

        Kiedy sama kolejny raz zrobię ciasto, obiecuję sprecyzować przepis i podać ilości składników w gramach i mililitrach :)

        Pozdrawiam serdecznie :)

        Usuń
    10. Witam,
      Niedawno wypróbowałam Pani przepis i stwierdzam,ze ciasto jest bardzo dobre.Niemniej jednak proponuję aby użyć galaretki jako zamiennika żelatyny w kremie.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziękuję za sugestię :) Ja zastosowałam żelatynę ponieważ użyłam dosyć słodkich jogurtów bananowych i nie chciałam już bardziej ciasta dosłodzić galaretką. Niemniej jednak w przypadku jogurtu naturalnego galaretka stuprocentowo będzie lepszą alternatywą :) Pozdrawiam serdecznie.

        Usuń
    11. mieszkam w Wlk Brytanii - czym mozna zastapic Sniezke i co to wlasciwie jest?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Śnieżka jest to bita śmietana w proszku,którą ubija się razem z mlekiem. Często w zastępstwie stosuje się zwykłą śmietanę kremówkę 30 lub 36%, wtedy jednak dla pewności lepiej zwiększyć też ilość żelatyny o ok 1 łyżeczkę. Podrawiam

        Usuń
    12. Sniezka czyli ten proszek na bita smietane?

      OdpowiedzUsuń
    13. dobra, juz jest odpowiedz na moje pytanie..nie doczytalam :) bede probowac przepisu be pieknie i pysznie ciasto wyglada :)

      OdpowiedzUsuń
    14. dziekuje - jeszcze jedno - w jakiej temperaturze powinien byc pieczony biszkopt? U mnie teraz sie piecze w 170 z termoobiegiem. Miejmy nadzieje ze wyjdzie;)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Jeśli chodzi o biszkopt to zawszę piekę go w temp 180C bez termoobiegu przez ok 20-25 min. Ale jeśli piekłaś go w 170C z termoobiegiem, myślę ze też powinien być dobry :)

        Usuń
    15. czy biszkopt można zastąpić ciastkami bo nie umiem piec biszkoptu i w jakiej ilości wody rozpuścić galaretkę

      OdpowiedzUsuń
    16. jeżeli chcecie aby zawsze ładnie wymieszał się jogurt z tężejącą żelatyną lub galaretką, wlejcie troszkę jogurtu( 2-3 łyżki) do żelatyny i wymieszajcie, następnie tą mieszaninę do reszty jogurtu.

      OdpowiedzUsuń
    17. sniezka hodi o smietane bita z paczki tak ? mozna uzyc innej? i ile tej zelatyny jesli mam ja w plastrach a nie proszku ? ciasto wyglada fantastycznie !!

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Tak chodzi o bitą śmietanę w proszku, ale jeśli takiej akurat nie mamy również możemy użyć zwykłej śmietany kremówki 30% lub nawet 36%. Jednak musimy wtedy też pamiętać, aby zwiększyć ilość żelatyny do 7-8 łyżeczek czyli ok 25 listków :) Pozdrawiam :)

        Usuń
    18. do ilu dni ciasto moze stac w lodowce ?

      OdpowiedzUsuń
    19. Wygląda wspaniale i tak też pewnie smakuje
      Pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    20. Ciasto wygląda bardzo dobrze, pokazałam przed chwilą synowi, już ubiera buty i idzie do sklepu po składniki :P

      OdpowiedzUsuń
    21. Na pewno wypróbuję przepis:-)

      Zapraszam do mnie; http://kuchennespojrzenie.blogujaca.pl

      OdpowiedzUsuń
    22. Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)

      OdpowiedzUsuń
    23. Czy można ciasto zrobić na okrągłej tortownicy? Nie mam blaszki 24×24

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Oczywiście, ale mniejszej o średnicy 20-22 cm, Pozdrawiam :)

        Usuń

    Zobacz także:

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Printfriendly

    Lista zakupów