niedziela, 9 marca 2014

Schab w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Mięso jest produktem dostarczającym pełnowartościowego białka. Występują w nim również tłuszcze, składniki mineralne i witaminy z grupy B, dlatego ważne jest, aby w naszym jadłospisie również go nie zabrakło. 
Danie podane z kaszą gryczaną stanowi smaczny i pożywny obiad.


Składniki:
(na 6 porcji)
  • 700 g mięsa wieprzowego (schab)
  • 1 cebula
  • pieczarki
  • olej do smażenia
  • ok.400-500 ml wody lub bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki smietany
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, papryka w proszku
Przygotowanie:

Oczyszczone z błon i umyte mięso pokrój w plastry. Każdy kawałek posyp solą, pieprzem i papryką  odstaw w chłodne miejsce na ok 30 min.


W brytfannie rozgrzej olej. Mięso oprósz mąką i usmaż na bardzo gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Dodaj posiekaną cebulę, a następnie pokrojone w plastry pieczarki. Dodaj masło i całość delikatnie podsmaż, zalej bulionem i duś pod przykryciem przez ok 30-40 min.

Gdy mięso będzie już miękkie powstały sos zagęść śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną ciepłego bulionu z brytfanny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dla wzbogacenia smaku możesz dodać również posiekaną natkę pietruszki.






9 komentarzy:

  1. A jaka śmietanę trzeba dodać?

    OdpowiedzUsuń
  2. A jaka śmietanę trzeba dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsza będzie 18% ale 12% też może być :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Śmietana kwaśna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w przepisie użyta została 18%, ale z 12% sos też się uda :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Wypróbowałam przepis i zdecydowanie polecam! Pyszne i proste, dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis, pyszny sos! Zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów