piątek, 18 marca 2016

Jajka w sosie koperkowym

Ugotowane na twardo jajka stanowią bogate źródło substancji oraz podstawę wielu potraw. Nasza propozycja na dziś to jajka w sosie koperkowym, które świetnie sprawdzą się jako podstawa zdrowego, a zarazem bezmięsnego dania. To świetny pomysł na pyszny, piątkowy obiad.




Składniki:
(porcja dla 4 osób)
  • 4 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 szklanka bulionu
  • koperek wg uznania

Przygotowanie:

Jajka ugotuj w lekko osolonej wodzie na półtwardo. 

W małym rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i przygotuj zasmażkę. Następnie ciągle mieszając wlej bulion i zagotuj. Zdejmij garnek z ognia, dodaj śmietanę, koperek i ponownie zagotuj. 

Ugotowane jajka obierz z łupinek, pokrój w ćwiartki i zalej sosem.

Najlepiej smakują z ziemniakami o ogórkiem kiszonym :)

3 komentarze:

  1. bardzo dawno ich nie robiłam, a muszę przyznać, że swego czasu królowały w moim domu :] co piątek na obiad :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również uwielbiam to danie :) To jedno ze "wspomnień dzieciństwa" :)

      Usuń
  2. Na święta zawsze przygotowuję jajka w taki sposób i są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów