piątek, 19 lutego 2016

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku, choć z nazwy jej pochodzenie może być mylące to jednak jedno z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej. Najlepiej smakuje na gorąco podana z pieczywem. W tradycyjnym przepisie do fasolki dodaje się także cebulę i boczek, my jednak dzisiaj z nich zrezygnowałyśmy, ale w takiej nieco odchudzonej wersji jest równie smaczna :)

Składniki:
(na 6 porcji)
  • 300 g fasoli "jasiek"
  • 25 dag kiełbasy zwyczajnej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • ok. 180 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • papryka słodka i ostra

Przygotowanie:

Fasolę dokładnie opłucz w zimnej wodzie, przełóż do miski, zalej zimną wodą w objętości dwukrotnie większej niż fasolka i odstaw na co najmniej 24 godziny. 
Następnego dnia, namoczoną fasolkę przełóż do garnka wraz z wodą w której się moczyła i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Kiełbasę pokrój w większą kostkę i podsmaż na patelni. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilkę jeszcze podsmaż i przełóż do gotującej się fasolki. W razie potrzeby uzupełnij płyn dolewając przegotowanej wody. Następnie dodaj liść laurowy, koncentrat pomidorowy i gotuj przez ok. 5-10 min. 
W kubeczku wymieszaj mąkę z odrobiną zimnej wody i wody z gotującej się fasoli, wszytko dokładnie rozmieszaj i  wlej do zupy. Całość doprowadź do wrzenia. Na koniec dopraw solą, pieprzem, majerankiem i papryką.



1 komentarz:

  1. Jak piszesz, fasolka po bretońsku to wbrew pozorom typowo polskie danie. Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów