wtorek, 22 marca 2016

Wielkanocne babeczki do koszyczka

Mięciutkie, delikatnie, słodkie babeczki idealnie dopełnią Wielkanocną święconkę. 



Składniki:
(na 8 małych babeczek)
  • 200 g mąki
  • 150 g mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 10 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • bakalie, kandyzowane owoce
Przygotowanie:
Drożdże pokrusz, zmieszaj z 2 łyżkami mleka i mąki, dodaj cukier, sól i odstaw do wyrośnięcia. Podrośnięty rozczyn zmieszaj z pozostałą mąką, mlekiem i roztopionym masłem. Ciasto wyrób tak, aby odchodziło od ręki (w razie potrzeby podsypuj mąką), pod koniec dodaj bakalie i podziel na 8 części.  Każdą uformuj w kulkę i przełóż do foremki.  Odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut. Przed pieczeniem wierzch każdej babeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem lub wodą z odrobiną cukru. Piecz 40 min. w temp 200C

2 komentarze:

  1. jakie ładne babeczki, na pewno szybko zostaną zjedzone :)

    Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babeczki poszły jak swieże bułeczki hehehe :) Również życzymy Wesołych Świąt i mokrego dyngusa !!! :P

      Usuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów