Mięciutkie, delikatnie, słodkie babeczki idealnie dopełnią Wielkanocną święconkę.
Składniki:
(na 8 małych babeczek)
- 200 g mąki
- 150 g mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 10 g drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- bakalie, kandyzowane owoce
Drożdże pokrusz, zmieszaj z 2 łyżkami mleka i mąki, dodaj cukier, sól i odstaw do wyrośnięcia. Podrośnięty rozczyn zmieszaj z pozostałą mąką, mlekiem i roztopionym masłem. Ciasto wyrób tak, aby odchodziło od ręki (w razie potrzeby podsypuj mąką), pod koniec dodaj bakalie i podziel na 8 części. Każdą uformuj w kulkę i przełóż do foremki. Odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut. Przed pieczeniem wierzch każdej babeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem lub wodą z odrobiną cukru. Piecz 40 min. w temp 200C
jakie ładne babeczki, na pewno szybko zostaną zjedzone :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt :)
Babeczki poszły jak swieże bułeczki hehehe :) Również życzymy Wesołych Świąt i mokrego dyngusa !!! :P
Usuń