Sekretem dobrego schabu jest jego wcześniejsze przygotowanie. Dlatego już kilka, a nawet kilkanaście godzin przed pieczeniem warto zaserwować mu kąpiel w solance, dzięki której nabierze odpowiedniego smaku i delikatności. Dokładne nasmarowanie marynatą dodatkowo wzbogaci smak i aromat mięsa.
- 1,5 kg schabu bez kości
- 6 szklanek wody
- 4 łyżki soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki miodu
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- majeranek, pieprz
Przygotowanie:
Mięso oczyść, delikatnie osusz i ponakłuwaj drewnianym patyczkiem. W dużej, najlepiej szklanej misce wymieszaj wodę z solą, a następnie zanurz w niej całe mięso. Całość przykryj folią i wstaw do lodówki na min. 3 godz.
W osobnej misce wymieszaj składniki marynaty (czosnek przepuść przez praskę) wymoczone mięso wyjmij z wody, przełóż do marynaty i dokładnie natrzyj nią mięso. Następnie odstaw do lodówki na kolejne 2 godz.
Przed włożeniem mięsa do piekarnika, podsmaż je na mocno rozgrzanej patelni, z każdej strony przez ok 1 min. następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temp. 180C przez ok. 1,5 godz. co jakiś czas przewracając na drugą stronę.
Po upieczeniu przykryj mięso folią i odstaw aż do wystygnięcia.
Piec schab bez przykrywania naczynia ?
OdpowiedzUsuńTak, chociaż przyznam się że zawsze mięso piekłam pod przykryciem, jednak tym razem postanowiłam spróbować inaczej i się udało :) prawdopodobnie dlatego że przed samym pieczeniem mięso obsmażyłam na bardzo mocno rozgrzanej patelni, tak aby wszystkie pory się zamknęły. Dlatego też późniejsze pieczenie bez pokrywki go nie wysuszyło. Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń