Najlepiej smakują podane na gorąco, prosto z patelni :) W parze z różnymi dodatkami szybko zmienią się w pożywne i sycące danie główne.
(na 5 porcji)
- 8-10 średniej wielkości ziemniaków
- cebula
- jajko
- 3-4 łyżki płatków owsianych
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
3/4 ziemniaków zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, pozostałe na tarce o grubych. Dodaj bardzo drobno posiekaną cebulę, płatki owsiane i wbij jajko. Całość dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Na patelnię wlej olej. Na bardzo rozgrzany tłuszcz kładź łyżką porcję masy ziemniaczanej, formując placki. Następnie usmaż z obu stron na złoty kolor.
Przed włożeniem kolejnej porcji uzupełnij olej, a gotowe placki układaj na ręczniku papierowym, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz