wtorek, 2 lutego 2016

Chrust, czyli faworki pieczone

Chrust, faworki jak kto woli - ważne, żeby były kruche i słodkie :) A co powiecie na zastąpienie tych tradycyjnych smażonych w głębokim tłuszczu na ich zdrowszą wersję pieczoną?

Składniki:
  • 0,5 kg mąki
  • 5 jaj
  • 5 dag masła
  • 1 łyżkę cukru pudru
  • 1/4 szklanki śmietany
  • szczypta soli
  • 2 łyżki rumu lub spirytusu
  • woda z cukrem do posmarowania
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier puder, masło i posiekaj z mąką. Następnie wbij jajka, dodaj odrobinę soli, śmietanę i rum lub spirytus. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie gładkie i jednolite, a na przekroju pojawią się drobne otworki powietrza.Przygotowane ciasto podziel na części. Każdą rozwałkuj na  cienki placek i ostrym nożem pokrój na pasy o długości ok 10 cm i szerokości 3 cm. Na środku każdego paska zrób nacięcie i przewiń przez nie ciasto. Następnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie posmaruj wodą z cukrem i upiecz na złoty kolor w temp ok 200 C. Gotowe od razu obficie posyp cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów