Chrust, faworki jak kto woli - ważne, żeby były kruche i słodkie :) A co powiecie na zastąpienie tych tradycyjnych smażonych w głębokim tłuszczu na ich zdrowszą wersję pieczoną?
- 0,5 kg mąki
- 5 jaj
- 5 dag masła
- 1 łyżkę cukru pudru
- 1/4 szklanki śmietany
- szczypta soli
- 2 łyżki rumu lub spirytusu
- woda z cukrem do posmarowania
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier puder, masło i posiekaj z mąką. Następnie wbij jajka, dodaj odrobinę soli, śmietanę i rum lub spirytus. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie gładkie i jednolite, a na przekroju pojawią się drobne otworki powietrza.Przygotowane ciasto podziel na części. Każdą rozwałkuj na cienki placek i ostrym nożem pokrój na pasy o długości ok 10 cm i szerokości 3 cm. Na środku każdego paska zrób nacięcie i przewiń przez nie ciasto. Następnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie posmaruj wodą z cukrem i upiecz na złoty kolor w temp ok 200 C. Gotowe od razu obficie posyp cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz