wtorek, 13 sierpnia 2013

Drożdżowe ciasto marchewkowe

Ta marchewkowa "drożdżówka" jest na prawdę wyjątkowa! Świetnie smakuje z dodatkiem bitej śmietany czy lodów :) Ale następnym razem na pewno upieczemy je z jakimś dodatkiem... owoce, krem, twarożek..? Co polecacie?





Składniki:
  • 4 szklanki mąki
  • 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 10 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki oleju
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:

Drożdże rozpuść w niewielkiej ilości ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i utrzyj na puszystą masę, następnie wlej pozostałe mleko, olej,  dodaj wyrośnięty zaczyn, marchewkę oraz stopniowo przesianą mąkę i cynamon. Całość ubijaj mikserem na najniższych obrotach przez ok. 5 min. 

Gotowe przełóż do wyłożonej papierem średniej wielkości blachy i odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte wstaw do nagrzanego piekarnika i upiecz w temp. 160 min przez ok 50-60 min. Przed podaniem obficie posyp cukrem pudrem.

14 komentarzy:

  1. Ja najbardziej lubię ciasto marchewkowe w "czystej" postaci, bez zbędnych dodatków :) Też całkiem niedawno robiłam ciasto marchewkowe ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasto marchewkowe, muszę wypróbować wersję drożdżową ;)

    Moja książka:
    www.nielegalna-ksiazka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto marchewkowe jest jednym z moich ulubionych wypieków "warzywnych", ale w wersji drożdżowej go nie jadłem. Koniecznie do wypróbowania bo ten kolor powala! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze u babci jadłem takie ciasto pieczone w prodzizu ,i do tego kawa inka nie zapomnę tego smaku

      Usuń
  4. Dzięki :) Kolor to pewnie zasługa młodej marcheweczki prosto z naszego ogródka :) A powstałe ciasto marchewkowe-drożdżowe to efekt modyfikacji drożdżowego-dyniowego, odkopanego gdzieś w starych zeszytach mamy :p

    OdpowiedzUsuń
  5. dlaczego nie pisze co zrobic z tymi 3 lyzkami oleju kiedy dodac bo po co jest w przepisie/?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie.. olej umknął w przepisie. Już poprawione :)

      Usuń
  6. Hej, warto wspomniec jak geste ma byc ciasto, bo szklanka szklance nierowna,a ja do tego mieszam recznie, nie mam miksera :)

    p.s. czy jagody tu sie zdadza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie użyłam standardowej szklanki o pojemności 250 ml ,a jeśli chodzi o konsystencję to jest dość gęste, tak że mikser chwilami nawet zwalniał tempo :)
      A co do jagód hmmm,,,, przyznam szczerze że nigdy takich kombinacji nie próbowałam, jednak efekt może być całkiem smaczny :) pozdrawiam

      Usuń
  7. Czy na pewno chodzi o 10dag drożdży? bo to cała paczka i zastanawiam się czy to nie za dużo. I jeśli mogłabym prosić o orientacyjne wymiary blaszki?
    Ciasto cudne :)
    Pozdrawiam,
    Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość drożdży zawsze dodaje tak "na oko", ale ciasta wychodzi dość sporo więc i drożdży trzeba dać troszeczkę więcej :) Chociaż rzeczywiście 10 dag to może troszeczkę za dużo. A jeśli chodzi o wymiary blaszki to użyłam wielkości standardowej 20x30 cm :) Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. czyli skłaniać się raczej przy 10g czy np. 50g? :)
      dzięki za szybką odpowiedź :) bo marchewka już się trze :)

      Usuń
    3. W oryginalnym przepisie z którego czerpałam inspiracje podane było 10 dag więc skłaniałabym się raczej do tej ilości :)

      Usuń
  8. Można dodać posiekane kaki lub kruche i słodkie jabłka, borówki amerykańskie.Ciasto jest mokre.

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów