piątek, 16 sierpnia 2013

Nadziewane roladki schabowe w sosie musztardowym

Brak pomysłu na świąteczny obiad? Proponujemy nadziewane roladki - szybkie, pyszne i efektowne danie, które na pewno sprosta wymaganiom każdego gościa :) Świetnie smakuje z dodatkiem kasz czy ziemniaków oraz warzyw.



Składniki:
  • 50 dag polędwicy wieprzowej
  • 1 cebula
  • 5 ogórków kiszonych
  • 1/2 papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • musztarda
  • sól, pieprz



Przygotowanie
Pół cebuli pokrój w cienkie półtalarki, a pozostałe pół w kostkę. Ogórki i paprykę pokrój w podłużne paseczki. Mięso oczyść, podziel na porcje i cienko rozbij. Każdy kawałek natrzyj rozgniecionym czosnkiem, posmaruj musztardą, posól i posyp pieprzem. Na przygotowane płaty ułóż cebulę, ogórki i paprykę, następnie zwiń i zepnij wykałaczkami lub zwiąż specjalną nitką.

Gotowe roladki podsmaż na rozgrzanym smalcu z każdej strony przez ok 2 min, następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Po ok 5 min, dolej odrobinę przegotowanej wody i duś pod przykryciem przez ok 30-40 min aż mięso będzie miękkie.

Śmietanę dokładnie wymieszaj z łyżeczką musztardy i mąką, wlej do roladek i zagotuj (dla ułatwienia przed wlaniem śmietany roladki można na chwile wyjąć z rondla, a kiedy sos zgęstnieje ponownie włożyć do naczynia).

Najlepszym dodatkiem do roladek będzie kasza jęczmienna lub gryczana. My użyłyśmy kaszy którą otrzymałyśmy od firmy KUPIEC.


                        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów