niedziela, 25 sierpnia 2013

ciasto z delikatną pianka i śliwkami w czekoladzie

Ciemny biszkopt przełożony delikatną pianką brzmi kusząco, ale...   sekret tego ciasta tkwi na jego czubku - w suszonych śliwkach oblanych delikatna czekoladą :)



Biszkopt:
  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i żółtka. Mąkę zmieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia, następnie dodaj do ubitych białek delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą łyżką. Upiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150-180C. Kiedy biszkopt ostygnie przekrój go na pół.


Masa śmietanowa:
  • 2 bite śmietany w proszku
  • 2 serki homogenizowane waniliowe po 150g każdy
  • 2 galaretki cytrynowe

Galaretki rozpuść w 1 szklance wrzącej wody. Ubij śmietanę w proszku według przepisu na opakowaniu. Gdy galaretka ostygnie i zacznie tężeć, dodaj ją stopniowo, ciągle ubijając mikserem do ubitej śmietany. Następnie, ciągle ubijając, dodaj serki homogenizowane.  


Śliwki:
  • 30 dag suszonych śliwek
  • 2 gorzkie czekolady
  • ½ szklanka śmietany 30%
  • 1 galaretka wiśniowa

Śliwki namocz przez ok. 1 godz w ciepłej wodzie, odsącz i drobno posiekaj w paseczki. Śmietankę podgrzej w garnku i rozpuść w niej czekoladę. Dodaj galaretkę rozpuszczoną w ½  szklanki wody. Następnie dodaj śliwki, wymieszaj delikatnie i odstaw do schłodzenia. Gdy zacznie lekko gęstnieć wyłóż na biszkopt.

Wykonanie ciasta
biszkopt - pianka śmietanowa - biszkopt - śliwki w czekoladzie

23 komentarze:

  1. Mam pytanie do masy śmietanowej : czyli zamiast mleka, które się używa do śmietany z proszku dajemy serki? jakiej wielkości serki?

    Super ciasto, prezentuje się zjawiskowo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, nie... śnieżkę ubijamy normalnie, na mleku (ok 400 ml na 2 opakowania. ja ujmuje trochę mleka :-P) później, ciągle mieszając mikserem dodajemy tężejącą galaretkę i serki :-) A serki to takie w pudełeczkach po 100 g.

      Usuń
    2. Ciasto wygląda super, ale nie jestem zwolenniczką śnieżki. Myślę, że można użyć 2 opakowań kremówki półlitrowej i odlać pół szklanki do śliwek. Masy będzie troszkę więcej, ale dwie galaretki na pewno ją zwiążą.
      Ja bym jeszcze dodała do wody trochę alkoholu, żeby podrasować śliwki. Część płynu można później wykorzystać do nasączenia biszkoptu;)
      już czuję smak tego ciasta....mmmmm :)

      Usuń
    3. Zrobiłam tak jak opisałam powyżej:) z tym, że wzięłam 1 półlitrową śmietanę 30% do tego dałam galaretkę cytrynową i wiśniową. Pianka wyszła winna i z ładnym kolorkiem. 2 galaretki wiśnowe byłyby za słodkie. A śliwki napiły się soplicówki:) i góra miała smak śliwki nałęczowskiej, którą uwielbiam:D przepyszne ciasto, nie maziaste, mało słodkie. Dziękuję za inspirację:)

      Usuń
    4. Świetnie! :) To ja dziękuję za pomysłowe ulepszenie :) Następnym razem na pewno wypróbuję zmodyfikowaną wersję :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Super ciacho wyglada wspaniale i tak samo smakuje .

    OdpowiedzUsuń
  3. ciacho jest przepyszne, polewa ze śliwkami obłędna, dzięki serdeczne za przepis, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow, muszę zrobić koniecznie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dziękuje za przepis wyszedł idealnie! :)pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można użyć innego smaku galaretki do pianki?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczerze mówiąc nie próbowałyśmy z innymi smakami... może być całkiem nieźle! :) Jeśli spróbujesz, koniecznie daj znać jak wyszło :) pozdrowienia :)

      Usuń
  7. witaj ciasto wygląda smakowicie:) mam pytanie na jaka to jest blaszkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blacha miała wymiary: 32 x 21, ale może być też trochę mniejsza :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Ciasto upiekłam,w smaku bardzo dobre,ale nie wiem dlaczego polewa czekoladowa jest za bardzo żelowa i odchodzi od ciasta?Galaretkę wiśniową dodałam tak jak jest w przepisie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście polewa wychodzi dość żelowa, ale taki już jej urok. Być może polewa odchodzi bo trochę za bardzo stężała i odrobinę za późno została wyłożona na ciasto, dlatego nie zdążyła dobrze związać się z biszkoptem.

      Usuń
  9. ile czasu piec biszkopt?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopt pieczemy około 20-30 min w temp 180C :)

      Usuń
  10. a po ile gramów mają mieć te serki wniliowe?

    OdpowiedzUsuń
  11. co więcej pisać po prostu chce się zjeść kawałek mniam mniam

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów