środa, 14 sierpnia 2013

Bruschetta z grillowanymi warzywami

Choć nazwa brzmi dość poważnie, to całe danie jest nadzwyczaj proste w przygotowaniu :p Stanowi smakowity i aromatyczny dodatek do dań z grilla ale również jako samodzielna, imprezowa przystawka  :)




Składniki:
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich (świetnie sprawdzą się świeże zioła)
  • sól, pieprz
  • odrobina soku z cytryny
  • bagietka

Przygotowanie:
Cukinię obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w piórka, a paprykę w kostkę. Warzywa przełóż do miski i polej przygotowaną wcześniej oliwą z dodatkiem ziół, czosnku, soku z cytryny oraz soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj,owiń w folię aluminiową i piecz na grillu przez ok 20 min.

Przygotuj pomidory. W tym celu opłucz je, ponacinaj na krzyż i sparz gorącą wodą. Następnie obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. 

Wszystkie warzywa przełóż do miski, dodaj pomidory oraz natkę pietruszki.

Bagietkę pokrój w skośne kromeczki o grubości ok 1,5 cm. Każdą natrzyj rozciętym ząbkiem czosnku, następnie nałóż porcję warzyw i gotowe :)

Do przygotowania salsy polecam użyć aromatyzowanej oliwy z oliwek z dodatkiem bazylii i cytryny, którą znaleźć można tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów