piątek, 26 kwietnia 2013

Błyskawiczny, lekki torcik - Crunchella z jagodami :)

Przepis na ten deser jest banalnie prosty... Jego przygotowanie nie zajmie więcej niż 10 minut, za to smak zachwyci każdego, kto lubi jagody - pyszne, fioletowe i niezwykle zdrowe kuleczki. 



Czarna jagoda jest owocem leśnej krzewinki. Jest niskokaloryczna i zaliczana do jednych z najzdrowszych owoców. Ma dużo składników mineralnych, np. potasu, wapnia żelaza oraz witamin. Poprawia zdolność widzenia oraz posiada własności bakteriobójcze, czyści krew oraz wzmacnia organizm. Stosuje się ją przy zatruciach metalami szkodliwymi dla zdrowia. To najsmaczniejsze lekarstwo antystresowe!! :)


Składniki: 
  • opakowanie wafli ryżowych lub pszenno-ryżowych 
  • 400g śmietanki 36% 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • świeże jagody 
  • liski mięty do dekoracji 

Przygotowanie:

Śmietanę kremówkę ubij mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. 

Owoce dokładnie umyj i delikatnie osusz na papierowym ręczniku. 

Wafle przełóż ubitą śmietanką oraz owocami. Gotowy torcik udekoruj listkami mięty. 

 Uwaga!! Deser należy przygotować bezpośrednio przed podaniem. 

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Szkoda tylko że na zdjęciach są borówki amerykańskie a nie jagody :(

      Usuń
    2. Te nazwy w społeczeństwie funkcjonują zamiennie ;p w górach na leśne "czarne jagody" też mówią borówki i jakoś nikt się nie oburza i nikomu to nie przeszkadza ?!

      Usuń
    3. Rzeczywiście na zdjęciu widoczne są borówki, jednak w naszym regionie używa się określenia jagody, dlatego też w przepisie użyłam takiej nazwy, pozdrawiam :)

      Usuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów