wtorek, 2 kwietnia 2013

Tort kawowo - kokosowy

Coś dla miłośników kawy... ale nie tylko! :) Sprawdzi się świetnie na każdym przyjęciu :) 


Składniki i sposób przygotowania:
(na tortownicę o średnicy 24 cm)

Biszkopt kawowy:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki wody
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kawy cappuccino
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubij z cukrem. Stopniowo dodawaj żółtka wymieszane z wodą. Dodaj mąkę zmieszaną z kawą i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj i wylej do foremki. Piecz w temp 180 C przez ok 20-30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrój na pół.


Biszkopt kokosowy:
  • 3 białka
  • 1/5 szklanki cukru
  • 75 gram wiórek kokosowych
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubij na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier i nadal ucieraj. Wsyp wiórki kokosowe mąkę oraz proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Przełóż do tortownicy i upiecz na lekko złoty kolor.


Krem ze słodkiej śmietanki:
  • 400 g śmietanki 30% (lub 2 opakowania śnieżki + mleko)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki likieru kawowego
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 3-4 łyżeczki żelatyny
  • +  rozpuszczona kawa (opcjonalnie z dodatkiem alkoholu) do nasączenia biszkoptów
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietankę ubij mikserem, dodaj cukier puder (lub przygotuj śnieżkę według przepisu na opakowaniu), następnie likier kawowy, kawę i tężejącą żelatynę. 




Przed wyłożeniem masy, placki nasącz roztworem kawy rozpuszczonej w wodzie z dodatkiem alkoholu.

Przełożenie:
Biszkopt kawowy - krem - biszkopt kokosowy - krem - biszkopt kawowy - krem.

Wierzch tortu udekoruj wiórkami kokosowymi.

23 komentarze:

  1. Śliczny tort, zapisuję, akurat niedługo będę mogła go wykorzystać!

    OdpowiedzUsuń
  2. mm.. pięknie się prezentuje :):)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm... pięknie i elegancko wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda przepięknie i smakowo świetne zestawienie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Był naprawdę przepyszny :) niestety "był"... ;p

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo chętnie bym takiego połączenia smaków spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda baaaardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. moja dzisiejsza fantazja (ślinka cieknie)

    OdpowiedzUsuń
  9. Koniecznie muszę go niedługo zrobić, uwielbiam zarówno kawę jak i kokos...co bardziej nie umiem powiedzieć ;) nigdy jednak nie łączyła tych smaków w cieśce. Najwyższa pora to zmienić ;)
    http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękujemy bardzo za wszystkie pozytywne opinie i komentarze! Szczerze mówiąc tort powstał troszeczkę przypadkiem... i był swego rodzaju eksperymentem... :) Te wszystkie pozytywne oceny utwierdzają nas w przekonaniu, że w kuchni jednak warto kombinować ;p

    Pozdrawiamy serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Obłędny! Bardzo dostojny i elegancki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. O mamo! wygląda apetycznie :) A jakby dodał wiśnie moczone w alkoholu ....? Pewnie też byłoby super;) Ja lubię torty z dodatkiem właśnie wiśni :)Podoba mi sie!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mniammm... Tak! "pijane wisienki" to wspaniały pomysł :)szkoda, że w tym roku zabrakło ich w naszej spiżarni...

      Usuń
  13. Pyszności!! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam,
    torcik upiekłam na urodziny siostry które przypadają na jutro:)
    Wyszedł imponujący, zobaczymy jak będzie smakować!
    Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witamy serdecznie :) Mamy nadzieję, że impreza była udana oraz że torcik się sprawdził :) Pozdrawiamy

      Usuń
    2. Tort świetny! Mój wpis: http://pysznypiecze.blogspot.com/2014/02/torcik-kawowy.html

      Usuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów