niedziela, 10 lutego 2013

Kasza gryczana zapiekana z kurczakiem i mozzarellą

Pełnia smaku, pełnia zdrowia... a przy tym naprawdę niewiele kalorii :)



Składniki:
  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • pierś z kurczaka (podwójna)
  • estragon
  • mała cebula
  • pomidor
  • kulka mozzarelli
  • olej lub oliwa (odrobina do smażenia)
  • imbir (odrobina)
  • 3-5 goździków
  • 3/4 szklanki przecieru lub sosu pomidorowego doprawionego 
  • sól, pieprz,

Przygotowanie:

W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli, do wrzątku wrzucamy kasze na ok. 10 min, po czym odcedzamy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Pierś kurczaka kroimy w niewielkie kawałki, obsypujemy estragonem, solą i pieprzem i dodajemy do cebuli, całość podsmażamy jeszcze przez chwilę. 

Sos pomidorowy przekładamy do garnka, podgrzewamy z odrobiną wody, kilkoma goździkami, imbirem, solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy jeden woreczek kaszy, następnie wykładamy kurczaka z cebulą i kolejny woreczek kaszy.  Całość polewamy sosem pomidorowym (przed polaniem należy wyłowić goździki). Na wierzchu układamy plastry pomidora i mozzarelli. 

Przykrywamy folią aluminiową (lub pokrywa naczynia) i zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez ok. 20-25 min.


BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

1 komentarz:

  1. Nie miałam ani estragonu, ani goździków, ani imbiru. Dodałam za to więcej czosnku, marchewkę i puszkę pomidorów, solidnie doprawiłam pieprzem i wyszło naprawdę super! -) Taka dietetyczna wersja zapiekanki z makaronem, mięsem mielonym i żółtym serem! Wpisuję do ulubionych -)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów