czwartek, 14 lutego 2013

Chrupiący kurczak na fasolce w pomidorach

Choć nie wygląda jest to bardzo szybkie danie. Potrzebne składniki zapewne znajdziesz w swojej lodówce lub zamrażarce. Idealnie sprawdzi się przy  wizycie niezapowiedzianych gości :)




Składniki:
  • 2 torebki ryżu
  • pierś z kurczaka 
  • puszka pomidorów krojonych
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • cebula
  • olej (do smażenia)
  • oregano, sól, pieprz
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • szczypta cukru
  • płatki kukurydziane lub wiórki kokosowe

Przygotowanie:

W dwóch garnkach zagotuj wodę z dodatkiem soli - w jednym na ryż, w drugim na fasolkę szparagową (przygotuj według przepisu na opakowaniu). 

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż. Następnie przygotuj sos: pomidory przełóż do płaskiego garnka, dodaj podsmażoną cebulę, przyprawy i podgrzej. Niewielką część sosu odłóż (by obtoczyć kurczaka), do reszty dodaj ugotowaną fasolkę i delikatnie wymieszaj. 

Pierś z kurczaka pokrój w paski, zamocz w sosie, obtocz w pokruszonych płatkach lub wiórkach kokosowych i piecz w rozgrzanym piekarniku przez. ok. 20 min (możesz z powodzeniem usmażyć jena patelni).

Na talerz nałóż porcję ryżu ( możesz uformować go za pomocą opłukanej zimną wodą filiżanki lub małej miseczki) dodaj sos i ułóż kawałki kurczaka. Danie możesz ozdobić krążkami skarmelizowanej czerwonej cebuli (podsmażonej z dodatkiem cukru).

1 komentarz:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów