sobota, 9 lutego 2013

Chleb z kaszą gryczaną

Dzięki dodanej do ciasta kaszy gryczanej chlebek zyskuje na właściwościach zdrowotnych :) kasza nadaje mu również charakterystycznego smaku i niezwykłej pulchności!





Składniki:
  • 400 g mąki
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 20 g drożdży
  • 300 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Mąkę przesiać do miski, dodać pokruszone drożdże, ugotowaną kaszę gryczaną, sól, cukier i ciepłą wodę. Zagnieść ciasto w razie potrzeby podsypując mąką lub dolewając wody. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.Po tym czasie przełożyć ciasto do foremki i pozostawić na kolejne 30-40 min, aby podrosło. Piec przez ok 1 godz. w temp. 200C.


Przepis nadaję się świetnie do przygotowania w maszynie do wypieku chleba. Wszystkie składniki wrzucamy do maszyny i ustawiamy odpowiedni program pieczenia. :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów