niedziela, 17 lutego 2013

Bazyliowe kluseczki z sosem Pomidorowym i "pomidorową wieżyczką" ;p

Uwielbiam bazylię... a właściwie, jej cudowny, niezwykle silny zapach! Kopytkom też nadaje fajnego aromatu - przetestowane :D





Składniki:

Kopytka ze świeżą bazylią

  • 4 ziemniaki
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 jajko
  • garść świeżej bazylii
  • sól, pieprz
Pomidorowa wieżyczka:
  • 1/2 pomidora
  • 1/2 mozzarelli
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • oliwa z oliwek

Sos pomidorowy:
  • puszka pomidorów krojonych
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz, ulubione zioła
  • olej (niewielka ilość do smażenia) 

Przygotowanie:

Kluseczki ze świeżą bazylią:
Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę i zmieszaj z posiekaną bazylią. Dodaj mąkę, jajo, sól i pieprz. Uformuj wałek i ostrym nożem krój kluseczki pod skosem. Gotuj w osolonej wodzie przez ok. 3 min. 

Pomidorowa wieżyczka: 
Pokrojoną w krążki czerwoną cebulę zagotuj w wodzie z dodatkiem cukru, soli i soku z cytryny. Pomidora pokrój w plastry i zapiecz w piekarniku w temp. 190 C. Na talerzu ułóż kolejno plaster pomidora, mozzarelli i krążek cebuli. Skrop delikatnie oliwą z oliwek. 

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż, dodaj pomidory z puszki i ulubione zioła (oregano, bazylia, tymianek... ), podgrzej i odparuj nadmiar wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na talerz wyłóż porcję podgrzanego sosu, kluseczki i udekoruj czarnymi oliwkami. Obok umieść "pomidorową wieżyczkę".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów