Sezon cukiniowy powoli dobiega końca, więc warto skorzystać z okazji że jest ona jeszcze wszędzie dostępna i może skusić się na porcję tej oto zupy?
Składniki:
- 2 małe cukinie
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 3 ziemniaki
- 1 łyżka masła klarowanego
- słodka i ostra papryka
- 100 ml śmietany kremówki
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Cebulę pokrój w kostkę i wraz z czosnkiem podsmaż na rozgrzanym maśle. Cukinię, ziemniaki oraz marchewkę umyj, obierz
i pokrój w kostkę i dodaj do zeszklonej cebuli. całość chwilkę jeszcze podsmaż i zalej bulionem lub wodą do poziomu warzyw. Gotuj przez ok 20 min.
Kiedy warzywa będą już miękkie całość zmiksuj blenderem na
gładki krem. Zupę zdejmij z ognia i wymieszaj ze śmietaną, następnie dopraw solą, pieprzem, papryką i ponownie zagotuj. Przed podaniem posyp odrobiną natki
pietruszki.
Najlepiej smakuje z grzankami lub domową bagietką czosnkową :)
Właśnie zrobiłam zupkę, jest wyśmienita :) Jednak ja dodałam do niej jeszcze ząbek czosnku, który świetnie współgra z cukinią. Polecam lekką i przepyszną zupkę :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała! :) Ja też uwielbiam połączenie czosnku i cukinii.. a właściwie połączenie czosnku i wszystkiego :D Tym razem zupkę robiłam z myslą o większym gronie, dlatego czosnek pominęłam :) Ale następnym razem dodam na pewno! pozdrawiam :)
UsuńZrobiliśmy. Mdla i niesmaczna. Szkoda cukinii.
OdpowiedzUsuń