Jakiś czas temu kiedy u nas na ogródku był po prostu "wysyp" cukinii, a placuszki i zupa krem już się przejadły chciałam zrobić coś innego. Przeglądając przepisy wpadłam na czekoladowe ciasto z cukinią i jak się okazało był to strzał w dziesiątkę! Ciasto jest bardzo wilgotne, a do tego mega czekoladowe, czyli to co lubię najbardziej ;) Choć początkowo byłam do niego dość sceptycznie nastawiona, to wszystko wyszło wspaniale. A teraz kiedy mam zamiar upiec takiego "cukiniowego murzynka" to od razu robię podwójną porcję, bo znika w tempie błyskawicznym ;)
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki przecieru jabłkowego (gotowy lub domowej roboty)
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej/razowej
- 1/2 szklanki kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 szklanki (300- 320g) drobno startej cukinii (odciśniętej z nadmiaru soku)
- 3 kostki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 175 stopni C. Blaszkę o wymiarach 20x20, wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj mokre składniki: jajka, cukier, sól i przecier jabłkowy. Do drugiego naczynia wsyp suche składniki: mąkę, kakao, sodę, cynamon i dobrze wymieszaj.
Do suchych składników dodaj mokre i mieszaj, aż do całkowitego ich połączenia. Następnie dodaj odciśniętą cukinię i posiekaną czekoladę.
Gotową masę przełóż do foremki. Piecz około 30-40 minut, aż do momentu, gdy na wbitym w ciasto patyczku, po wyjęciu, nie będzie surowego ciasta.
Ciasto wyjmuj z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
*Przepis pochodzi z bloga Lepszy Smak
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz