Smaki dzieciństwa ;) domowe wafle z masą z galaretki i śmietany- szybkie i smaczne, a do tego przygotowane tylko z 4 składników.
Zanim jednak przystąpicie do przygotowywania wafla upewnijcie się że kupione przez Was andruty są grube i mocne, ponieważ zamiast chrupiącego deseru może wyjść jedna wielka gumowa ciapa ;)
Składniki:
- 1 opakowanie wafli
- 400 g śmietany 18%
- 2 galaretki (u mnie wiśniowe)
- 1/2 szklanki cukru
Śmietanę przełóż do garnka, następnie dodaj cukier i całość gotuj przez 5 min. Kiedy składniki będą już dobrze połączone wsyp galaretki i mieszaj aż proszek całkowicie się rozpuści. Masę gotuj jeszcze przez ok 10-15 min aż masa zacznie gęstnieć i odstaw do schłodzenia. Co jakiś czas masę warto przemieszać aby nie powstały grudki z tężejącej galaretki.
Kiedy masa będzie już zimna i gęstniejąca można zacząć przekładać wafle, smarując jeden po drugim od strony z mniejszą "kratką". Gotowy owiń w papier i przyciśnij czymś ciężkim np deską aby masa dobrze skleiła poszczególne warstwy i schowaj jeszcze do lodówki na kilka godzin.
Wafla oczywiście można jeść zaraz po posmarowaniu, ale może się rozklejać ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz