poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Domowe wafle z masą z galaretki

Smaki dzieciństwa ;) domowe wafle z masą z galaretki i śmietany- szybkie i smaczne, a do tego przygotowane tylko z 4 składników.
Zanim jednak przystąpicie do przygotowywania wafla upewnijcie się że kupione przez Was andruty są grube i mocne, ponieważ zamiast chrupiącego deseru może wyjść jedna wielka gumowa ciapa ;)



Składniki:
  • 1 opakowanie wafli
  • 400 g śmietany 18%
  • 2 galaretki (u mnie wiśniowe) 
  • 1/3 szklanki cukru
Przygotowanie:
Śmietanę przełóż do garnka, następnie dodaj cukier i całość gotuj przez 5 min. Kiedy składniki będą już dobrze połączone wsyp galaretki i mieszaj aż proszek całkowicie się rozpuści. Masę gotuj jeszcze przez ok 10 min i odstaw do schłodzenia. Co jakiś czas masę warto przemieszać aby nie powstały grudki z tężejącej galaretki.
Kiedy masa będzie już zimna i gęstniejąca można zacząć przekładać wafle, smarując jeden po drugim od strony z mniejszą "kratką". Gotowy owiń w papier i przyciśnij czymś ciężkim np deską aby masa dobrze skleiła poszczególne warstwy i schowaj jeszcze do lodówki na kilka godzin.
Wafla oczywiście można jeść  zaraz po posmarowaniu, ale może się rozklejać ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów