Taka wersja pizzy z pewnością zaskoczy gości na nie jednej imprezie! Bajgle wystarczy podać z sosem czosnkowym ( przepis tutaj ) i idealna przekąska gotowa!
Ciasto:
- 500g mąki
- 25 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- ok 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy
- keczup lub koncentrat pomidorowy
- 200 g szynki lub kiełbasy
- 1 papryka
- 1 cebula
- 200 g pieczarek
- kukurydza
- oregano
- ser żółty
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól, cukier oliwę oraz wodę. Zagnieć jednolite ciasto, w razie potrzeby dodając wody lub mąki. Gotowe odstaw do wyrośnięcia na ok 30 min.
Farsz:
Szynkę/ kiełbasę, cebulę oraz paprykę pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki. Wszystkie składniki podsmaż na patelni. Jeśli do farszu używamy kiełbasy, możemy podsmażyć ją w pierwszej kolejności a na tłuszczu który się wytopi podsmażyć resztę składników ( bez sera). Gotowy farsz od razu można wykładać na ciasto.
Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części, każdą rozwałkuj na stolicy delikatnie podsypując mąką na grubość ok 0,5 cm. Następnie podziel na 4 części. Każdą cześć posmaruj keczupem, posyp oregano i nałóż gotowy farsz lub pojedyncze składniki oraz ser żółty na brzegu kawałka. Kolejnym krokiem jest zwinięcie "mini roladki" i skręcenie jej na kształt bajgla sklejając ze sobą luźne brzegi.
Gotowe bajgle odstaw na 15 min do wyrośnięcia. Przed pieczeniem bułeczki posmaruj mlekiem i upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 C aż będą rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz