piątek, 21 kwietnia 2017

Mini tarty z ciasta kruchego

Takie mini tarty to świetny pomysł na szybką i smaczną przekąskę. Dobrze smakują zarówno na ciepło jak i zimno, a jeśli nie mamy zbyt wiele czasu, ciasto kruche możemy zastąpić gotowym ciastem francuskim.

Ciasto:
( na ok.15 porcji)
  • 250 g mąki
  • 125g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
Nadzienie:
  • 100 g szynki
  • 1/2 papryki
  • 100 g sera żółtego
  • szczypiorek
  • kilka oliwek
  • 1 jajko 
Przygotowanie:
Mąkę przesiej na stolnice, dodaj pokrojone zimne masło i całość dobrze posiekaj nożem. Następnie na środku zrób niewielkie wgłębienie, wbij jajko dodaj sol cukier oraz mleko. Całość zagniataj aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto stanie się gładkie i jednolite. Gotowe owiń folią i wstaw do lodówki na co najmniej 30 min.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na prostokątny placek o grubości ok 0,5 cm, następnie pokrój na kwadraty o boku 5-6 cm. Na każdy kawałek połóż kawałek sera, szynkę, pokrojoną w poprzek paprykę oraz oliwki pokrojone w cienkie paseczki. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika, brzegi posmaruj rozmąconym jajkiem.


Gotowe mini tarty piecz w temp. 180C przez ok 15-20 min. Przed podaniem posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na imprezowe przekąski. Na pewno postaram się je wykonać przy najbliższej okazji, gdyż nie wydają się bardzo skomplikowane do wykonania. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie małe tarty są rzeczywiście dobre na przegryzkę :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów