poniedziałek, 23 października 2017

Bananowe racuszki drożdżowe

Choć zapewne wszyscy znają je w wersji "jabłkowej"...  zapewniamy, że puszyste racuszki z bananami to nie mniej smakowita przekąska :)

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 3 jajka
  • 3 banany
  • cukier, sól do smaku
Przygotowanie:

Owoce pokrój w  kostkę i posyp niewielką ilością mąki. Z drożdży, 2 łyżek ciepłego mleka, cukru i łyżki mąki zrób zrób rozczyn, a następnie odstaw by wyrósł.

Do bananów dodaj jaja, cukier, mleko, odrobinę soli i wyrośnięty rozczyn oraz tyle mąki, by ciasto było dość gęste  (by nie lało się z łyżki).  Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 min.

Ciasto nakładaj porcjami na patelnie bez tłuszczu lub na rozgrzany olej (dla ułatwienia możesz zamoczyć łyżkę w oleju) i smaż racuszki z obu stron, aż będą rumiane.  Aby mieć pewność, że nie są surowe w środku, wbij wykałaczkę i sprawdź suchość patyczka.

4 komentarze:

  1. Pychotka,wczoraj zrobiłam je mojej córce i odrazu sie w nich zakochała;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. są pyszniutkie dziś zrobiłam i wszystkie znikły super

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów