środa, 4 maja 2016

Ciasto ucierane z owocami

Szybkie i smaczne ciasto, delikatnie wilgotne i bardzo owocowe - bo im więcej owoców tym lepiej! A co najlepsze, że w zależności od sezonu możemy dowolnie dopierać owoce jakie chcemy użyć. U nas tym razem padło na jagody, co prawda na razie ze słoiczka, ale i tak wyszło wspaniale :)


Składniki:
  • 1 masło
  • 1 1/2 szklanki cukru ( ja użyłam mniej ok.1 szklanki)
  • 6 jajek
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 3 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenie
  • 1 łyżka octu
  • jagody

Przygotowanie:

Żółtka oddziel od białek. Masło dokładnie utrzyj z cukrem. następnie dodaj żółtka, śmietanę i ocet. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do ciasta, mieszaj ac mikserem.
Wcześniej oddzielone białka ubij na sztywną pianę i już drewnianą łyżką delikatnie wymieszaj z ciastem, do całkowitego połączenia. Gotowe wyłóż na blachę ( 24x30) wyłożoną papierem do pieczenia.
Owoce osusz i obsyp mąką, następnie porozrzucaj po cieście i delikatnie przygnieć.
Piecz w temp 180 C przez ok 45 min.


3 komentarze:

  1. prosto i jak pysznie, bo z dodatkiem jagód!
    zapraszam do udziału w wiosennym konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

    OdpowiedzUsuń
  2. A rozmiar blachy? Co to znaczy 1 masło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest na dużą blachę o wymiarach 30x24, a 1 masło - czyli 200g :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów