poniedziałek, 6 maja 2013

Gołąbki siekane

Nieco inna wersja dobrze wszystkim znanych gołąbków :) Szczególnie smaczne są, gdy przyrządzimy je z młodej kapusty :)


Składniki:
  • 1,5 kg kapusty
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2 małe cebule
  • 4 jajka
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 4 kostki rosołowe lub rosół

Przygotowanie:

Cebulę podsmaż na patelni, kapustę poszatkuj, dobrze posól i odstaw, gdy puści już sok, dobrze odciśnij. 

Wszystkie składniki połącz i uformuj z nich owalne gołąbki, następnie obtocz w bułce tartej i obsmaż na rozgrzanej patelni.



Przełóż do żaroodpornego naczynia, zalej rosołkiem przygotowanym wg. instrukcji, przykryj naczynie i piecz 1,5-2 godz. w nagrzanym piekarniku.

6 komentarzy:

  1. Ale mi smaka narobiłaś :) takie gołąbki chodzą za mną już od dawna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj za mną też dłuuuugo chodziły :) Nie mogłam się już doczekać młodej kapusty, bo z niej są najlepsze! :)

      Usuń
  2. Takich jeszcze nigdy nie robiłam, ale pomysł jest bardzo fajny :>
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno takich nie robiłam,a są takie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy ryż ma być ugotowany,czy taki prosto z torebki?

      Usuń
    2. Ryż dodajemy surowy, prosto z torebki. Ugotuje się on w rosołku, w trakcie pieczenia :)

      Usuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów