sobota, 29 lipca 2017

Sałatka z rukolą i pieczonym burakiem

Sałatka z pieczonym burakiem nie należy do tych "szybkich" ale warto poświęcić nieco więcej czasu, alby uzyskać trochę słodką, trochę słoną mieszankę smaków i pięknych kolorów. 




Składniki:
( 4 porcje)
  • 4 buraki
  • 200g rukoli
  • pół opakowania fety
  • garść pestek słonecznika
Dressing:
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu lub drobnego cukru
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek świeżego rozgniecionego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wcześniej umyte buraki obierz ze skórki i pokrój w dość cienkie plastry, Następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem i z każdej strony posmaruj olejem. Piecz w temp.ok 180 C przez 30-40 min. Gotowe przełóż do miski i odstaw do wystygnięcia.

W tym czasie przygotuj dressing: Do szklanki wlej oliwę i sok z cytryny, dodaj musztardę, miód, sól oraz pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dobrze wymieszaj i odstaw do "przeżarcia"

Na talerz nałóż porcję rukoli, następnie poukładaj plasterki buraka, fetę pokrojoną w kostkę i podprażone pestki słonecznika. Całość polej dressingiem. 


Przepis zapożyczony z bloga Nie trać czasu na gotowanie


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów