środa, 31 lipca 2013

a'la Strogonow

Choć w oryginale Strogonow, a właściwie Boeuf Strogonow to pożywne danie przygotowane na bazie wołowiny, to w naszym a'la Strogonowie wieprzowina też nieźle się spisuje! :)


Składniki:

  • 0,5 kg polędwicy wieprzowej
  • 2 czerwone papryki
  • 25 dag pieczarek
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1-2 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku

Przygotowanie:
Polędwice oczyść i pokrój na kawałki, posyp solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej tłuszcz, obsmaż mięso i przełóż do rondla. 
Większe pieczarki pokrój na ćwiartki, a małe  pozostaw w całości. Cebulę pokrój w półtalarki i razem z pieczarkami podsmaż na tłuszczu,który pozostał z mięsa (w razie potrzeby uzupełniając niewielką ilością). Lekko zrumienione przełóż do rondla z mięsem. Czosnek przepuszczony przez praskę, pokrojoną paprykę i ogórki konserwowe pokrojone w kostkę dodaj do całości.
Całość podlej bulionem i duś pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Dopraw solą, pieprzem i czerwoną papryką w proszku. Pod koniec dodaj mąkę rozrobioną ze śmietana i koncentratem pomidorowym. Całość zagotuj, ciągle mieszając.



4 komentarze:

  1. Moze i nie klasycznie, ale wazne, ze smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. A to danie jest bardzo smaczne:)Przypomniałaś mi o nim:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A co robimy z papryką ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paprykę wraz z czasnkiem i ogórkami dodajemy do mięsa :)

      Usuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów