niedziela, 23 czerwca 2013

Kurcze pieczone! :)

Soczyste i delikatne mięsko, chrupiąca skórka... mmm :) Smakowity pomysł nie tylko na świąteczny obiad ;p


Składniki:
  • 1 kurczak o wadze ok 1,5- 2 kg
marynata:
  • 3 łyzki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki musztardy chrzanowa
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • majeranek

Przygotowanie:
Kurczaka opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. 
Dokładnie połącz ze sobą wszystkie  składniki marynaty i natrzyj kurczaka. Przełóż do miski, przykryj i odstaw do lodówki. 



Po ok. 24 godzinach, gdy kurczak już przejdzie marynatą przełóż go do naczynia żaroodpornego i piecz w rozgrzanym do tem. 180 - 200C piekarniku przez ok. 1,5- 2 godzin.

W trakcie pieczenia co jakiś czas polewaj kurczaka sosem który uwolni się do naczynia.

1 komentarz:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów