sobota, 4 maja 2013

Rogaliki półfrancuskie

Leniwe popołudnie na tarasie, aromatyczna kawa i te pyszne rogaliki... mmm... :)


Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • kostka masła lub margaryny
  • szklanka gęstej śmietany
  • 4 dkg drożdży
  • 3 żółtka
  • szczypta imbiru
  • białko do smarowania ciasta
  • dżem lub marmolada
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie: 
Mąkę wsypać do miski, wkruszyć drożdże, dodać roztopiony, ale nie gorący tłuszcz, śmietanę, imbir i żółtka. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Uformować kulę i włożyć do lodówki na ok 2 godziny. Wyjąć, z porcji ciasta rozwałkować koło na ok 5 mm grubości i średnicy 25 cm. Placek podzielić na 6 trójkątów, każdy posmarować białkiem i ułożyć po łyżce dżemu z szerszej strony. Zwijać rogaliki, wierzch posmarować białkiem. Piec w temperaturze 180C na złoty kolor. Po wyjęciu jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem


2 komentarze:

  1. Wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis bardzo prosty. Podpierając się nim wykorzystam ciasto półfrancuskie do przygotowania pasztecików z farszem pieczarkowo - kapustowym. Już jak pomyślę to wiem , że będą pyszne...

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów