poniedziałek, 4 lutego 2013

Muśnięta czekoladą tarta budyniowa z jabłkiem i bananem

Gdy cierpisz na nadmiar jabłek w spiżarni,  a kolejna szarlotka nie wchodzi
w grę... świetną alternatywą może być tarta, urozmaicona smakiem
bananów i czekolady!





Składniki:

na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g margaryny
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu
dodatki:
  • 1-2 banany
  • 3 jabłka
  • gorzka czekolada (wedle uznania)
  • cynamon
  • sok z cytryny
  • 1 budyń o smaku bananowym

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę i dokładnie siekamy (bardzo ważne aby siekać a nie zagnieść). Do miski wbijamy żółtka, dodajemy cukier, cukier waniliowy, śmietanę (lub jogurt) i wszystkie składniki dokładnie mieszamy mikserem. Zawartość miseczki dodajemy do mąki, dosypujemy proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto, które następnie umieszczamy w lodówce na ok. 30 min. 

W tym czasie gotujemy budyń w nieco mniejszej ilości mleka (ok. 400 ml) i  odstawiamy by przestygł. Jabłka obieramy, kroimy w plasterki i lekko obsypujemy cynamonem. Banana również obieramy i kroimy (warto skropić go sokiem z cytryny, by nie ściemniał). 



Ciastem wykładamy dokładnie formę do tarty i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 200C przez ok 10 min. Następnie wykładamy przestudzony budyń, układamy jabłka oraz banany i wkładamy całość do piekarnika na ok 30 min. Po tym czasie rozkładamy na bananach pokruszoną czekoladę ( ja użyłam gorzkiej) i pozwalamy jej się stopić.  

czekolada okazała się świetną alternatywą dla rodzynek, które pierwotnie miały zdobić ciasto, a których niestety zbrakło ich w mojej szafce ;p



2 komentarze:

  1. świetne połączenie Chętnie zjadłabym porządny kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratuluję wygranej: http://kobietapisze.pl/przeslij-przepis-wygraj-nagrody/2014/02/26/

    :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów