sobota, 26 marca 2016

Krem chrzanowy

Lekko pikantny, kremowy sos z wyrazistą nutą chrzanu idealnie podkreśli smak świątecznego jajka, domowej wędliny czy pasty kanapkowej. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do grillowanych dań.


Składniki:
  • 5 surowych jajek
  • 1/2 l śmietany
  • 1 łyżeczka soli
  • 3-4 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu
  • 2 szklanki startego chrzanu lub dwa słoiczki gotowego

Przygotowanie:

Jajka, śmietanę, sól, cukier oraz ocet przełóż do garna i dokładnie rozmieszaj drewnianą łyżką lub mikserem. Następnie gotuj na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje i powstanie budyń. 



Gotowy zestaw z ognia i dodaj do niego wcześniej starty chrzan ( jest to dość ciężkie i płaczliwe zadanie dlatego polecam użyć gotowego ze słoiczka, ale wtedy należy pamiętać, aby chrzan delikatnie odsączyć, alby krem nie był zbyt ostry ). Całość dobrze wymieszaj i jeszcze przez chwilkę podgotuj. 

Tak przygotowany krem przełóż do wcześniej wyparzonych słoiczków i odstaw do wystygnięcia. Następnie już zimny włóż do lodówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów