poniedziałek, 25 lipca 2016

sos spaghetti / do ryżu

Przygotowanie tego wspaniałego sosu nie zajmuje dużo więcej czasu niż ugotowanie makaronu czy ryżu, dlatego zamiast korzystać z gotowego, zachęcam do wypróbowania właśnie tego, domowego sosu, a sami poczujecie różnicę :) 

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego, wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka curry
  • 1 butelka passaty pomidorowej
  • mała cukinia
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • odrobina chili lub ostra papryka w proszku
  • natka pietruszki

Dodatkowo:
  • opakowanie makaronu lub ryż
Przygotowanie:

Mięso mielone podsmaż na patelni, następnie posyp curry i dokładnie wymieszaj, dodaj posiekaną w kostkę cebulę i jeszcze chwilkę podsmaż aż cebula się zeszkli. Gotowe mięso przełóż do garnka, podlej odrobiną wody i dodaj wcześniej obraną i pokrojoną w większą kostkę cukinię, Całość duś na wolnym ogniu przez ok 20 min. Dodaj passate, dopraw solą, pieprzem, chili i gotuj jeszcze przez chwilkę. Pod koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.

RADA:
Jeśli sos jest zbyt rzadki możesz zagęścić go mąką rozmieszaną w odrobinie zimnej wody.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów