poniedziałek, 10 lipca 2017

Domowe hamburgery

Chyba każdy z nas w swoim życiu chociaż raz jadł hamburgera z ulicznej budki czy baru z szybkim jedzeniem. Jednak ze względu na wysoką zawartość tłuszczu oraz niezbyt zdrowe dodatki hamburger nie cieszy się dobrą opinią wśród dietetyków i osób dbających o linię. Dlatego też my postanowiłyśmy przygotować nieco "zdrowszą" jego wersję. Zamiast gotowej bułki nafaszerowanej różnymi dziwnymi dodatkami- upiekłyśmy je samodzielnie, również kotlety są domowej roboty, a warzywa prosto z przydomowego ogródka :)

Składniki na kotlety:
  • 500g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • niecała płaska łyżeczka soli
  • pieprz
  • 1 łyżeczka sosu chili ( opcjonalnie)

Dodatkowo:
  • 4 bułki (przepis tutaj)
  • 4 plastry sera żółtego
  • cebula
  • pomidor
  • sałata
  • sos czosnkowy/majonez
  • keczup 
  • musztarda
Przygotowanie:

Schłodzone wcześniej mięso przełóż do miski. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Do mięsa wbij jajko, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę, musztardę, sól oraz pieprz i chili. 


Całość dobrze wymieszaj ( najlepiej ręką). Następnie dodaj ok 50 ml bardzo zimnej wody i ręką wyrabiaj podobnie jak ciasto drożdżowe przez 5-10 min aż poczujesz że staje się gładkie i zwarte.
Z gotowej masy mięsnej uformuj płaskie kotlety i zgrilluj lub usmaż na patelni z każdej strony przez ok 5 min. Pod koniec grillowania na kotlety połóż po jednym plastrze sera żółtego.

Przed podaniem bułki przekrój ją na pół i delikatnie podpiecz, tak aby były chrupiące. Następnie obie części po wewnętrznej stronie posmaruj sosem czosnkowym lub majonezem. Na dolną część połóż sałatę, następnie kotleta z serem, musztardę, keczup, prążki cebuli, plaster pomidora i drugą część bułki z sosem. 
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów