wtorek, 27 grudnia 2016

Pierogi z marmoladą

Do niedawna nie sądziłam że można robić pierogi z marmoladą i to na Wigilię! Jednak co region to obyczaj, więc czasami warto spróbować nowości :) 

Ciasto pierogowe:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1-2 łyżki oleju
  • szczypta soli

 Dodatkowo:
  • Marmolada, twarda

Przygotowanie:

Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, olej i mieszając łyżką stopniowo wlewaj wodę. Wymieszane składniki przełóż na oprószoną mąką stolnicę i zagnieć ciasto, następnie zawiń filią i odstaw do miski na ok 30 min.

Porcję ciasta rozwałkuj na stolnicy, szklanką wykrawaj małe placuszki, na każdy nałóż porcję marmolady i sklejaj w pierogi. Gotuj w osolonej wodzie przez ok 3 min od momentu wypłynięcia na wierzch. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów