sobota, 17 grudnia 2016

Śledziowa z burakami

Na słodko, na ostro , z mięsem i wegetariańskie - jest wiele rodzai,a każda z nich inna. Sałatki, bo o nich mowa sprawdzą się nie tylko jako szybka i zdrowa przekąska w ciągu dnia, ale również pożywne śniadanie czy oryginalna kolacja.
Dziś proponujemy świąteczną sałatkę ze śledzi i gotowanych buraków.


Składniki:
  • 30 dag płatów śledziowych
  • 3 ugotowane buraki
  • 3 jajka
  • 1 por
  • puszka groszku konserwowego
  • 2 gotowane ziemniaki
  • sól, pieprz
  • jogurt grecki

Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo, przestudź i pokrój w kostkę. Ziemniaki i buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a pora pokrój w drobną kostkę. Śledzie (jeśli trzeba) obierz ze skóry i pokrój w cieniutkie paseczki. 

W misce wymieszaj wszystkie składniki, dodaj jogurt grecki oraz przyprawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów