poniedziałek, 9 lutego 2015

Paella z kurczakiem i warzywami

Paella to jedno z tradycyjnych dań kuchni hiszpańskiej o delikatnie ostrym smaku. Oryginalnie robiona jest z owocami morza oraz kawałkami udek z kurczaka i hiszpańską kiełbasą chorizo, a przyprawą zapewniającą wspaniały żółty kolor jest szafran.  My jednak z braku wszystkich składników zrobiłyśmy nieco szybszą wersję używając samej piersi z kurczaka oraz warzyw. Mimo to danie wyszło przepyszne :) Połączenie ryżu z kurkumą i curry oraz delikatne kawałki mięska - niebo w gębie :)





Składniki:
(3 porcje)


  • 150 g ryżu
  • 0,5 l bulionu
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 papryka
  • 1 marchewka
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/4 szklanki pomidorów w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżka oleju


Przygotowanie:

Kurczaka najlepiej przygotuj dzień wcześniej. Oczyszczonego, pokrój w kostkę, dodaj pokrojony drobno czosnek oraz odrobinę curry, papryki w proszku oraz przyprawy do kurczaka i niewielką ilość oleju (ok. 1 łyżeczki). Tak zamarynowanego kurczaka przełóż do miseczki, przykryj folią i odstaw do lodówki (najlepiej na całą noc).    

Następnego dnia:
Na patelni rozgrzej olej, dodaj wcześniej zamarynowanego kurczaka i podsmaż przez ok 5 min, Następnie dodaj pokrojoną w cienkie talarki lub półtalarki marchewkę, paprykę pokrojoną w paseczki oraz odsączone z zlewy groszek i kukurydzę i pomidory. Całość chwilkę podsmaż. Ryż przepłucz wodą i dodaj do warzyw. Następnie stopniowo dolewaj bulion wymieszany z curry i kurkumą. Kiedy ryż wchłonie już część płynu, dolej kolejną porcję  aż do momentu kiedy bulion się skończy, a ryż będzie już miękki. Na koniec całość dopraw papryką w proszku i pieprzem,

Przed podaniem posyp natką pietruszki.

1 komentarz:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów