Paella to jedno z tradycyjnych dań kuchni hiszpańskiej o delikatnie ostrym smaku. Oryginalnie robiona jest z owocami morza oraz kawałkami udek z kurczaka i hiszpańską kiełbasą chorizo, a przyprawą zapewniającą wspaniały żółty kolor jest szafran. My jednak z braku wszystkich składników zrobiłyśmy nieco szybszą wersję używając samej piersi z kurczaka oraz warzyw. Mimo to danie wyszło przepyszne :) Połączenie ryżu z kurkumą i curry oraz delikatne kawałki mięska - niebo w gębie :)
Składniki:
(3 porcje)
- 150 g ryżu
- 0,5 l bulionu
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 papryka
- 1 marchewka
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/4 szklanki pomidorów w zalewie
- 2 ząbki czosnku
- słodka i ostra papryka w proszku
- pieprz
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Kurczaka najlepiej przygotuj dzień wcześniej. Oczyszczonego, pokrój w kostkę, dodaj pokrojony drobno czosnek oraz odrobinę curry, papryki w proszku oraz przyprawy do kurczaka i niewielką ilość oleju (ok. 1 łyżeczki). Tak zamarynowanego kurczaka przełóż do miseczki, przykryj folią i odstaw do lodówki (najlepiej na całą noc).
Następnego dnia:

Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Wygląda bardzo apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuń