niedziela, 17 sierpnia 2014

Ciasteczka delikatnie cynamonowe

Te chrupiące i jednocześnie delikatne w smaku ciasteczka świetnie smakują podane ze szklanką ciepłego mleka lub kubkiem gorącej kawy, a dodatek cynamonu sprawia, że nabierają delikatnie korzennego smaku i aromatu. Ich wielką zaletą jest prostota wykonania oraz składniki, które z pewnością znajdziecie w swoich domach. 



 
Składniki:
(na ok 20 szt)
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 60 g cukru
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Na stolnicę lub do miski przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dadaj pokrojone masło i całość dokładnie posiekaj nożem. Następnie dodaj cukier, sól i cynamon. Na koniec wbij jajko i zagnieć jednolite ciasto.

Rękami urywaj kawałki ciasta i formuj w małe placuszki. Gotowe przełóż na blachę i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 190C przez ok 20 min. Gotowe ciasteczka można udekorować polewą czekoladową ale w wersji podstawowej są równie smaczne! :)



1 komentarz:

  1. łał! wygląda bardzo apetycznie! zjdałabym ze smakiem i czystym sumieniem! pycha!

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów