środa, 9 listopada 2016

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą

Szpinak jest jednym z cenniejszych warzyw, jakie stworzyła natura. Zawiera  bardzo duże ilości żelaza, sporo witamin (A, C, E, wit. z grupy B, a także sole mineralne, które korzystnie wpływają na cały organizm. Mimo to jeszcze wiele osób ciągle nie może przekonać się do jego wspaniałego smaku. 

Aby przemycić choć odrobinę szpinaku do naszego codziennego jadłospisu proponuję roladki z kurczaka, gdzie wraz z mozzarellą zgrabnie został ukryty w zielonym nadzieniu :)




Składniki:
(na 4 porcje)
  • 4 małe pojedyncze piersi kurczaka
  • 400 g mrożonego szpinaku 
  • 1 kula mozzarelli
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • masło, olej (do smażenia)
Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej masło, podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek i rozmrożony wcześniej szpinak. Podsmaż przez chwilę doprawiając do smaku solą oraz pieprzem. Odstaw do ostygnięcia.

Piersi kurczaka opłucz i oczyść, rozbij delikatnie tłuczkiem. Następnie obsyp mięso solą i pieprzem z obydwu stron. 


 Na pierś rozłóż przestudzony szpinak,







...następnie zetrzyj mozzarellę.



 Zwiń w roladkę i zepnij wykałaczkami.



Na rozgrzanym oleju usmaż roladki. Warto smażyć je na mniejszym ogniu aby mięso w środku nie było surowe. Roladki możesz również upiec w piekarniku.

5 komentarzy:

  1. Zielono mi :) Uwielbiam takie roladki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowite danie! Smakowało całej mojej rodzinie. Dziękuję ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, super! :) dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam :) w sosie serowym lub jogurtowym pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ładne i apetyczne roladki :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów