piątek, 28 października 2016

Pełnoziarniste drożdżowe racuszki z jabłkami

Lekkie i puszyste jak chmurka - drożdżowe racuszki mojej mamy :) Koniecznie z dodatkiem jabłek!

Składniki:
  • 300 g mąki pełnoziarnistej
  • 5 dag drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 3 jajka
  • 3 duże jabłka
  • cukier, sól do smaku

Przygotowanie:

Owoce pokrój w kawałki lub kostkę i posyp niewielką ilością mąki. Z drożdży, 2 łyżek ciepłego mleka, cukru i łyżki mąki zrób zrób rozczyn, a następnie odstaw by wyrósł.

Do jabłek dodaj jaja, cukier, mleko, odrobinę soli i wyrośnięty rozczyn oraz tyle mąki, by ciasto było dość gęste  (by nie lało się z łyżki).  Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 min.

Na patelnie bez tłuszczu lub na rozgrzany olej nakładaj ciasto porcjami (dla ułatwienia możesz zamoczyć łyżkę w oleju) i smaż racuszki z obu stron, aż będą rumiane.  Aby mieć pewność, że nie są surowe w środku, wbij wykałaczkę i sprawdź suchość patyczka.

1 komentarz:

  1. ...wyglądają obłędnie, a smakują pewnie jeszcze lepiej ;D

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów