sobota, 20 grudnia 2014

Kapuśniaczki z twarogowego ciasta

Te bułeczki są po prostu niesamowite! :) Nieco czasochłonne... ale w gruncie rzeczy nie takie trudne do przygotowania ;p Sprawdzą się jako dodatek do czerwonego barszczu ale i samodzielnie świetnie smakują, a twarogowe ciasto zapewnia im ciekawy smak. 

PS. do farszu można również dodać pasztet :)



Składniki:

Ciasto:
  • 420g mąki
  • 15g drożdży
  • 1/5 szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 250g twarogu
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
Nadzienie:
  • 1 kg kapusty
  • 1 cebula
  • pieczarki
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • majeranek

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w mleku, dodaj 2 łyżki mąki oraz cukier. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 min. Twaróg wraz z jajkiem rozetrzyj na gładką masę.

Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty zaczyn, masę twarogową, jogurt grecki oraz sól. Zagnieć gładkie i jednolite ciasto. Przełóż do miski i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Farsz:
Kapustę drobno poszatkuj, posól i odstaw na kilka godzin, aż nieco zmięknie i puści sok. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju, dodaj pokrojone pieczarki, a po chwili lekko odciśniętą kapustę i podsmaż jeszcze przez chwilę. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Odstaw do wystygnięcia.

Gotowe ciasto rozwałkuj na prostokątny placek o grubości ok. 0,3-0,5 cm. Łyżką nakładaj porcję farszu i zwijaj jak roladę. Następnie pokrój na mniejsze paszteciki.



Przenieś na blachę i odstaw jeszcze na chwilę do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika, posmaruj roztrzepanym jajkiem. 




Piecz w rozgrzanym do temp.180C przez ok. 30 min.

10 komentarzy:

  1. Tarogowe ciasto brzmi smacznie, bardzo mnie ono ciekawi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygladaja bosko !! uwielbiam takie kapuśniaczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis, no i to twarogowe ciasto... Zapisuję do zrobienia:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a jaka kapusta

      Usuń
    2. Kapusta może być zarówno świeża jak i kiszona :) Ja osobiście wolę świeżą, ponieważ dopiero wtedy kapuśniaczki (jak dla mnie) mają najlepszy smak :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Wspaniale wyglądają, aż nabrałam ochoty na takiego kapuśniaczka z kubkiem czerwonego barszczu, mniam! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. A gdzie w przepisie ten jogurt? dodać go do ciasta czy jak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aa.. tak, do ciasta :) Umknęło! już poprawiam :) Dziękuję za czujność :)

      Usuń
  6. a co z pieczarkami??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poprawione! :) Są w farszu, podsmażone razem z cebulka i kapustą. Ja robiłam część farszu z pieczarkami, a część bez nich... pewnie dlatego w pośpiechu pierwotnie umknęły mi w poście...

      Usuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów