środa, 13 stycznia 2016

Rafaello

Wszystkim dobrze znane praliny w nieco innej postaci... Delikatność kokosowego kremu złamana słonym posmakiem krakersów - ciasto wyjątkowe, bez wątpienia! :)



Proporcje na tortownice kwadratową 24x24cm lub 20x26cm
(na ok.20 kawałków)

Składniki:
  • 2 opakowania budyniu (najlepiej kokosowego)
  • 900 ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • kostka masła
  • kieliszek spirytusu
  • 200g wiórek kokosowych
  • 1 opakowanie krakersów (200g)

Przygotowanie:

Do kubeczka odlej 3/4 szklanki mleka, dodaj proszek budyniowy i cukier. Całość dokładnie rozmieszaj. Pozostałe mleko zagotuj. Kiedy zacznie kipieć wlej rozpuszczone budynie i gotuj aż całość zgęstnieje, następie odstaw w zimne miejsce do wystygnięcia.

Masło utrzyj na gładką masę. Ciągle mieszając stopniowo dodawaj zimny budyń na zmianę z kokosem (część odłóż na posypanie wierzchu). Na koniec wlej alkohol.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, następnie układaj warstwami krakersy-masa-krakersy-masa-krakersy-masa. Wierzch posyp odłożonymi wcześniej wiórkami kokosowymi lub kokosowymi chipsami.



My, do dekoracji użyłyśmy płatków kokosowych firmy SKWORCU które świetnie sprawdziły się jako ozdoba tortu ;) (otrzymałyśmy w paczce).



21 komentarzy:

  1. Rafaello podbija serca wszystkich wielbicieli kokosa! :]
    nie robię, bo mój T. nie znosi kokosa, więc czuję się bardzo niepocieszona.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oddałabym wszystko za kaawałek;)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam , uwielbiam ....:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśli tylko krakersy "przejdą"kremem i są mięciutkie to to ciasto jest bardzo pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeśli nie znajdę budyniu kokosowego to jakim najlepiej zastąpić? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedy nie udaje mi się znaleźć budyniu kokosowego, używam z powodzeniem śmietankowego lub waniliowego - wtedy z mlekiem gotuję ok 50 g wiórek kokosowych :)

      Usuń
  6. W ilu stopniach w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten przepis jest bez pieczenia, ponieważ zamiast ciasta używamy krakersów :)

      Usuń
  7. ale jakich krakersow?? bo ja znam tylko słone lajkonika??

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. I o takie właśnie chodzi (ale te prostokątne) :) Potrzebne do rafaello krakersy bez problemu znajdziemy już w każdym sklepie spożywczym, Jednak przy wyborze dobrze jest sprawidź czy napewno są słone, bo tylko z takich ciasto smakuje najlepiej :) POzdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Na jakie wymiary blachy są podane te składniki? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Proporcje są na tortownice kwadratową 24x24cm lub 20x26cm :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. czy musze używać spirytusu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodatek spirytusu sprawia, że smak masy jest nieco bardziej wyrazisty, jednak jeśli go nie dodamy to ciasto i tak będzie pyszne :) Pozdrawiam

      Usuń
  13. A masło rozcieramy na wolnym ogniu i wtedy dodajemy zimny budyń ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło ucieramy mikserem, a następnie dodajemy do niego zimy budyń, ciągle mieszając, aby składniki połączyły się w gładki krem :)

      Usuń
  14. mozna zrobic domowy budyn kokosowy lub inny

    OdpowiedzUsuń
  15. Ile trzymac w lodówce aby zmiekły krakersy?

    OdpowiedzUsuń
  16. Najlepiej całą noc :) jednak myślę że już po ok 4-5 godzinach powinny być wystarczająco miękkie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. A jakiego mleka używasz? Ja sięgam tylko i wyłącznie po mleko, które znajdziecie na stronie https://najlepszewkuchni.pl/produkty Moim zdaniem to najlepsze rozwiązanie, ponieważ sprawdzam, co kupuję i staram się wybierać bardzo wartościowe produkty.

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów