sobota, 23 stycznia 2016

Marchewka z groszkiem na ciepło

Marchewka ma jedną z najwyższych zawartość naturalnych cukrów. Dlatego jest tak lubiana na surowo jak i jako jarzynka do drugiego dania. Szczególnie bogata jest w beta – karoten (prowitaminę A), której zawdzięczamy dobry wzrok i piękną cerę. Beta karoten z ugotowanej marchewki łatwiej się wchłania niż z surowej. Ważne jest jednak, aby danie z gotowaną marchwią zawierało także tłuszcz. Zielony groszek natomiast to dobre źródło potasu i beta karotenu. Tak jak wszystkie rośliny strączkowe jest źródłem białka, skrobi i błonnika. Pysznie smakuje i syci.

Marchewka z groszkiem jest doskonałym dodatkiem do drugiego dania np. duszonego mięsa, można także wykorzystać ją jako potrawkę, dodają jedynie kawałki gotowanego mięsa (najlepiej kurczaka).

 


Składniki:
  • 2-3 marchewki
  • pół puszki zielonego groszku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki 
  • 1/2 szklanki mleka
  • ok. 1/4-1/2 łyżeczki soli 
  • pieprz 
  

Przygotowanie:

Marchewkę umyj, obierz i pokrój w kostkę. Następnie przełóż do rondelka i zalej wodą, tak aby tylko przykryła marchewkę. Gotuj pod przykryciem przez ok. 15 min
W kubeczku najpierw dokładnie rozmieszaj masło z mąką (można użyć miksera), a następnie z mlekiem. Kiedy marchewka będzie już miękka, dodaj do niej odsączony z zalewy groszek i energicznie mieszając wlej wcześniej przygotowane mleko. Całość jeszcze przez chwilę gotuj, aż sos zgęstnieje i zrobi się kremowy. Jeśli będzie zbyt gęsty można dolać mleka, jeśli za rzadki, trochę dłużej pogotować aż odparuje. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

2 komentarze:

  1. Własnie ostatnio działałam z warzywami i czegoś mi brakowało... sosu!:)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów