niedziela, 28 lipca 2013

"Niemieckie" ciasto z bananami

A dlaczego niemieckie?? Ponieważ przepis na to ciasto dostała nasza mama będąc u swojej znajomej w Niemczech. Ciasto jest wilgotne i mięciutkie, po prostu rozpływa się w ustach! :)



Składniki:
  • 250 g margaryny
  • 125 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 15g proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50g czekolady
  • 300g mąki
  • 3 dojrzałe banany





Przygotowanie:
Margarynę wraz z cukrem i cukrem waniliowym utrzyj mikserem na gładką masę, dodaj całe jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Banany pokrój w kostkę, a czekoladę posiekaj na małe kawałki i delikatnie wymieszaj z ciastem (najlepiej drewnianą łyżką).



Gotową masę przełóż do wysmarowanej tłuszczem foremki na babkę i średnicy 26 cm. Piecz w nagrzanym do 150C piekarniku z termoobiegiem przez ok 50-60 minut.





12 komentarzy:

  1. Banany i czekolada...uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada rewelacyjnie... Bardzo dobre połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mały kawałeczek dla mnie,piękne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Wysłałabym nawet kurierem ;p gdyby nie fakt że w moje imieniny szybciutko zniknął ze stołu! :)

      Usuń
  4. rewelacja. :) obłędny smak. do tego proste w przygotowaniu. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasto super proste, super świeże przez tydzień i super pyszne! dodałam odrobinę mleka, bo wydawało mi się za gęste i też wyszło! polecam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. takie proste i takie pyszne!godny polecenia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękujemy za wszystkie pozytywne opinie! :) Cieszymy się, że ciasto się sprawdza :) Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie mam niestety foremki na babke. Czy mozna uzyc zwyklej, okraglej?

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto własnie wstawiłam do piekarnika .

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów