piątek, 29 marca 2013

Wielkanocna pascha , trochę w wersji light :)

Pascha z dodatkiem bakalii i kandyzowanych owoców...  Kolorowy, tradycyjny deser o delikatnej, kremowej konsystencji - wprost idealny na świąteczny stół  :) Wersja troszeczkę lżejsza od oryginalnej - bez śmietany, masła... Jednak smakiem nie ustępuje tej tradycyjnej :)


Składniki:
  • 1/2 kg twarogu
  • 2 żółtka
  • 3-4 łyżki cukru
  • bakalie (rodzynki, kandyzowane pomarańcze, mieszanka keksowa)
  • orzechy
Przygotowanie:Żółtka wraz z cukrem utrzyj aż staną się białe, dodaj pokruszony twaróg i dalej ucieraj. Na koniec wsyp namoczone wcześniej rodzynki i pozostałe bakalie oraz posiekane orzechy. Całość delikatnie wymieszaj (najlepiej drewnianą łyżką). 



Szklaną miseczkę wyłóż tetrową pieluchą, przełóż gotową masę serową, delikatnie zwiń i przyciśnij czymś bardzo ciężkim np słoikiem z wodą. Odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Jeśli wolisz, możesz wyłożyć samą masę serową, a bakaliami udekorować paschę później :)



3 komentarze:

  1. W takiej wersji jeszcze nie próbowałam :) Wygląda wspaniale

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów