niedziela, 24 marca 2013

Babka trójkolorowa

Wielkanoc bez babki to jak Boże Narodzenie bez choinki ;p
Delikatnie wilgotna, sprawdzona - pamiętam ją dobrze z dzieciństwa...  3 kolory dodatkowo urozmaicą każdy Wielkanocny stół :)


Składniki:
(na ok. 20 kawałków)

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka wody
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • kisiel cytrynowy (proszek)
  • kisiel wiśniowy (proszek)
  • 1-2 łyżki kakao

Przygotowanie:
Żółtka utrzyj z cukrem i nadal ucierając dodawaj po łyżce oleju, wody i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. 

Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą, najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto podziel na trzy części. pierwszą wymieszaj z kisielem cytrynowym, drugą z wiśniowym, a do trzeciej dodaj kakao. 

Do wysmarowanej tłuszczem formy o średnicy 25 cm i wysokości 11 cm wlej najpierw masę kakaową, następnie cytrynową i wiśniową. 

Piecz ok 60 min w temp 180-200 C.

5 komentarzy:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów