niedziela, 15 listopada 2015

Pełnoziarniste bajgle miodowe

Pełnoziarniste, puszyste pszenne bajgle, posypane ulubionymi ziarenkami (siemię lniane, mak, sezam) stanowią niezłą alternatywę dla zwykłych bułek.
Przyciągają uwagę charakterystyczną dziurką po środku, a dzięki obgotowaniu ich we wrzątku przed pieczeniem zyskują mięciutkie, lekkie wnętrze i przepyszną złocistą skórkę. Dodatek miodu nadaje im specyficzny aromat.





Składniki:
  • 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki pszennej typ 500
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1-2 łyżki miodu
  • łyżeczka soli
  • 300-350 ml letniego mleka wymieszanego z wodą (pół na pół)
  • jajko (do posmarowania)
  • ulubione ziarenka (siemię lniane, mak, sezam)


Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy do miski (przesiewamy wyłącznie mąkę typ 500), dodajemy drożdże, miód, sól i stopniowo wlewamy letnie mleko z wodą. Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 min, po czym odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.


Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnicę, podsypujemy mąką i formujemy wałek. Dzielimy go na równe kawałki, którym następnie nadajemy kształt okrągłych, delikatnie spłaszczonych bułeczek. W środku każdej z nich wycinamy małe kółeczko (np. kieliszkiem). Układamy na blaszce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20-30 min. 
W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem łyżeczki cukru. Do wrzątku wrzucamy bajgle i gotujemy przez 30 sekund z każdej strony. Wyjmujemy na blachę, smarujemy roztrzepanym jajem i posypujemy np. siemieniem lnianym.

Bajgle wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy na złoty kolor przez 20-25 min.





6 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy sposób przygotowania, kiedyś spróbuję, bo wyglądają naprawdę świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ważne by miały odpowiednią grubość. Kiedy będą "za cienkie", łatwo zrobią się twarde ;p

      Usuń
  2. Mmmmniam, bardzo apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W tym tygodniu zamierzam przetestować Twój przepis i zrobić do pracy bajgle miodowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę wypróbować ten przepis :) bardzo lubię wypieki z mąki pełnoziarnistej

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów